search clock hat location star arrow-right

Scholing

Om bij te blijven in je vak, is het belangrijk om trainingen, cursussen of opleidingen te volgen. FCB noemt dit scholing, bijscholing of nascholing. Zowel werkgevers en werknemers hebben hierin een verantwoordelijkheid. Op deze pagina lees je meer over het kiezen van scholing, keurmerken, opleidingsbeleidsplannen en subsidies.

Door het volgen van scholing, bijvoorbeeld door een training of cursus, kun je je kennis, competenties en kansen vergroten. In jouw cao staat informatie over bijscholing- en nascholing. Download jouw cao voor meer informatie voor werkgevers of werknemers.

Waar vind ik een training of cursus?

Als je op zoek bent naar een training of cursus kun je verstrikt raken in het totale aanbod van scholing dat wordt aangeboden. Onderstaande databanken, gidsen en overzichten kunnen je helpen.

Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken die aan een instelling of opleiding gegeven kunnen worden. Kijk eens bij NRTO, CRKBO, CEDEO, CPION of de opleiding of instelling een kwaliteitskeurmerk heeft. Daarnaast vind je op de site van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SJK) scholing voor jeugdzorgwerkers die door SJK is geaccrediteerd.

Format opleidingsbeleidsplan

Ben jij verantwoordelijk voor het schrijven van een opleidingsbeleidsplan of opleidingsplan voor je organisatie? Download dan het format opleidingsbeleidsplan hieronder. 

Iets heel anders doen? Laat je omscholen

Misschien wil je jezelf laten scholen buiten je vakgebied. Dat noemen we omscholing. FCB heeft een aantal voorbeelden van omscholingstrajecten op een rij gezet. Bekijk de Inspiratiegids Omscholing.

Nieuw in de sector?

Misschien werk je nog niet in Kinderopvang, Sociaal Werk of Jeugdzorg, maar oriënteer je je op een baan in die branches. Hoe pak je dat aan?

 

FCB wordt bestuurd door: