search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Arbeidsmarktfonds FCB

Een goed werkende arbeidsmarkt en goede arbeidsvoorwaarden. Daaraan werken werkgevers- en werknemersorganisaties van sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang sinds 2005 actief samen, in het door hen opgerichte arbeidsmarktfonds FCB. Een collectief fonds (Fonds Collectieve Belangen) bestuurd door sociale partners.

Arbeidsmarktplatforms

Binnen het fonds vormen werkgeversorganisaties en de bonden het arbeidsmarktplatform per branche. Zij nemen besluiten over de aanpak van arbeidsmarktknelpunten en voeren deze uit in de vorm van (cao-)projecten, arbeidsmarktonderzoek en diensten. Op actuele en te verwachten knelpunten, zodat werkgevers en werknemers hun werk beter, makkelijker en met plezier kunnen (blijven) doen. Ook zorgen ze voor de uitvoering van alle cao-afspraken die de cao-tafels van werkgeversorganisaties en vakbonden maken. De financiering hiervan komt uit fondsmiddelen.

FCB-bureau

De drie platforms werken branchegericht en informeren en inspireren elkaar en halen schaalvoordelen uit het gezamenlijke FCB-verband. Zo delen zij de gezamenlijke FCB bureauorganisatie, een kleine groep experts die de branches goed kennen en specialist zijn op het gebied van projectmanagement, arbeidsmarktonderzoek, arbeidsmarktinterventies en communicatie. De bureauorganisatie organiseert alle werkzaamheden in opdracht van de cao-tafels, de platforms en het bestuur van FCB. De secretaris van het arbeidsmarktplatform en de cao-tafel is de contactpersoon voor alle activiteiten per branche.

FCB: fonds van en voor jeugdzorg, sociaal werk en kinderopvang

Drie branches met bijna 200.000 werknemers en bijna 5.000 werkgevers dragen bij aan het fonds via een loonsomheffing. Al deze organisaties en medewerkers kunnen benutten wat het arbeidsmarktplatform voor hen beschikbaar stelt, zoals tools, apps, helpdesk, (arbeidsmarkt)informatie, projecten, subsidies en services. Het platform bepaalt de thema’s, de doelen en de activiteiten. Kijk voor meer informatie per branche en platform op: Jeugdzorg werkt!, Kinderopvang werkt! en Sociaal Werk werkt!

In het jaaroverzicht 2019 zijn de speerpuntprojecten en activiteiten en producten per platform gepresenteerd:

De cijfers per branche:

  • Jeugdzorg: 150 werkgevers en bijna 30.000 werknemers
  • Sociaal werk: 2.000 werkgevers en bijna 60.000 werknemers
  • Kinderopvang 2.500 werkgevers en bijna 100.000 werknemers

Op de hoogte blijven?

Voor actuele informatie is er per arbeidsmarktplatform een maandelijkse nieuwsbrief. Elk platform heeft zijn eigen websites en sociale media kanalen, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt. Blijf op de hoogte!

Meer informatie

 

FCB wordt bestuurd door: